Att utfodra hästen på rätt sätt är en grundförutsättning för att hästen ska må bra och det finns olika typer av foder.Agria har skrivit utförligt om de här olika typerna av foder. För mer information hänvisar vi till deras sida.
Grovfoder
Grovfodret täcker en stor del av hästens näringsbehov. Hö är det vanligaste grovfodret och det ska vara grönt, lukta gott och vara bladrikt och bärgat runt midsommar för att ha rätt näringsinnehåll. Hösilage är ett inplastat gräs som inte har torkat lika länge som hö och har blivit allt vanligare som grovfoder. Det ställer dock höga krav på både skördemetod och förvaring och balen bör inte vara öppnad mer än 4-5- dagar eftersom konserveringen då upphör. Läs gärna mer i den här guiden om olika grovfoder.
Komplement
Kraft- och saftfoder används som komplement. Havre är det vanligaste kraftfodret och ges både krossat och hel och det är viktigt att den är klumpfri, torr och luktar gott. Med hel havre håller näringsvärdet längre men den krossade havren gör att hästen tillgodogör sig näringen lättare. Vetekli är bra för matsmältningen och kan ges i små doser som ett komplement till havre.
Tillskott och komplement
Korn är ett alternativ när hästar har svårt att lägga på hullet, eftersom korn har en hård kärna är det viktigt att den krossas innan kornet serveras. Betfor och melass är saftfoder och ett komplement till allt annat foder och ges i små doser eftersom det innehåller mycket socker och ger energi. Morötter är ett annat exempel på saftfoder och innehåller karoten som ombildas till A-vitamin.Högpresterande hästar, dräktiga ston och unghästar behöver ofta extra tillskott av vitaminer. Det är framför allt kalk och fosfor som hästarna behöver extra av men även koppar, järn och magnesium. Eftersom det ofta är svårt att räkna ut hur mycket extra mineraler som behövs, är det enklaste sättet att se till att dem har fri tillgång till mineralerna i en separat krubba. Koksalt ska också hästarna ha fri tillgång till och det görs enklast genom att sätta upp en kalksten i boxen eller på betet.